03
Oct

Orijentalni tepisi

Ovaj izraz se  koristi za tepihe ručno izradjene tradicionalnim tehnikama u oblastima Anadolije (Turska), Persije (Iran), Avganistana, Belukistana, Turkmenistana, Kavkaza, Indije, Kine, Pakistana I delom Balkana (Rumunija).

Iran – Persija

Persijski tepisi se svrstavaju u grupu orijentalnih tepiha, izradjuju se već 2500 godina i predstavljaju vrhunac umetničkog izraza u ovoj kategoriji. Na osnovu kvaliteta izrade, dizajna I tradicije, ovi tepisi uživaju najveću reputaciju u celom svetu.

Kineski putopisac Huan Tsang VII u sedmom veku nove ere, pisao je o umetnosti izrade persijskih tepiha. U ovim rukopisima opisani su tepisi iz vremena dinastije Sasanid (224. do 641.).

Period vladavine Turaka Seldžuka Persijom (1038. do 1194.) bio je veoma značajan za proizvodnju persijskih tepiha. U nekim provincijama Turski čvor se koristi i danas.

Turska

Najpoznatiji majstori za izradu tepiha, kroz istoriju potiču iz Anadolije – Turske. Turska je i danas medju najpoznatijim proizvodjačima tepiha u svetu.

Turski tepisi su prepoznatljivi jer su uglavnom inspirisani lokalnom kulturom I tradicijom, koji prikazuju simbole I figure iz Islamskog sveta. Posebno su poznati Turski molitveni ćilimi, koji se izradjuju sa puno ljubavi I od najkvalitetnijih materijala.

Centralna Azija

Zemlje Centralne Azije kao što su Turkistan, Uzbekistan, Kazahstan,Mongolija, Avganistan imaju tradiciju izrade tepiha dugu preko 2000 godina. Tepisi iz ovog regiona se svrstavaju u sam vrh svetske proizvodnje tepiha.

Tokom Sovjetske (1979.god.) a kasnije i Američke (2001.god.) invazije na Avganistan 1979.god., u lokalnim radnjama za izradu tepiha nastali su takozvani “ratni tepisi”.

Indija I Pakistan

Proizvodnja tepiha u Indiji počinje na osnovu uticaja iz Persije, u vreme dinastije Mogul (1556. – 1602.), u gradovima Agra, Sikri, Lahor. U vrlo kratkom periodu Indijski majstori su uspeli da razviju autentični dizajn I način izrade, koji se I danas koristi. Tradicionalne Indijske tepihe karakterišu jake boje I to na prvom mestu žuta, zatim roze, svetloplava I zelena.

Kina

Tradicija proizvodnje tepiha u Kini stara je stotinama godina, a vezuje se za područja oko gradova Peking, Tientsin, Suijan I Kansu. Kineski tepisi su lako prepoznatljivi prema najčešće korišćenim motivima kao što su zmajevi, ptice, cveće, drveće. Motivi uglavnom zavise I vezani su za region iz koga tepih potiče.