30
May

Vrste tepiha i njihov kvalitet

U ovom tekstu možete pročitati osnovne karakteristike nekih vrsta tepiha i na osnovu toga izabrati kvalitet koji odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

Vuneni tepisi

Vunene tepihe tj. tepihe od vune, ručne izrade, karakteriše finoća izrade, ekskluzivnost, tradicija stara više od 40 vekova, i svakako trud i vreme uloženo u izradu takvih unikatnih rukotvorina. Za izradu tepiha prosečnog kvaliteta i veličine potrebno je više od 50kg vune i čak do 2 godine rada dva iskusna majstora uz dodatne postupke predenja, pranja i bojenja vune. Iz tih razloga, vuneni tepisi ručne izrade su veoma kvalitetni, ali i višestruko skuplji od sintetičkih.

Tepisi od sintetičkih vlakana

Tepihe od sintetičkih vlakana, mašinske izrade, karakteriše izdržljivost, kvalitet izrade, kao i širok spektar izbora različitih elemenata – boje, dezena i različitih sirovinskih sastava vlakana. Upravo to ih čini odličnim izborom mlađe, dinamičnije populacije sklonije čestim promenama stanovanja i potrebom za čestom i potpunom promenom unutrašnjeg uređenja. Bitna karakteristika je i povoljnija cena kao i lako održavanje. Sintetički tepisi se teže farbaju flekama od hrane, podobniji su za agresivnije čišćenje i održavanje.

Karakteristike tepiha od sintetičkih vlakana:

  • Širok spektar boja i dezena
  • Velika čvrstoća
  • Velika izdržljivi na habanje
  • Otpornost na plesni
  • Ne upijaju nečistoće
  • Zbog vrste materijala stvara se statički elektricitet
  • Prikladni su za sve koji imaju problema sa alergijom, ljubitelje ljubimaca
  • Jednostavno održavanje

Akrilni tepisi

Akril karakterišu najkvalitetnija sintetička vlakna, tako da ima izgled veoma sličan vunenim za bitno nižu cenu. Jarkih je boja koje ne blede i ne upijaju vlagu. Tepisi od akrila su po karakteristikama od svih sintetičkih vlakana, najbliži vuni, otporni su na habanje, plesan i insekte. Na tržištu se pojavljuju u velikom broju boja i dezena. Lako se održavaju i nećistoća se ne upija u vlakna. Okrugli oblik tepiha može lepo istaknuti prostor u prostoriji kvadratnog ili pravougaonog oblika.