23
Feb

Dolazak tepiha na Evropski kontinent

Tepihe su u Evropu doneli Krstaši sa svojih pohoda po Istoku, krajem XI veka. Od tog vremena počinje da se razvija lokalna proizvodnja u manufakturama. U XVI veku počinje organizovano dopremanje tepiha iz Turske, preko Venecije, a ekspanzija lokalne proizvodnje vezuje se za drugu polovinu XVIII veka I područje Engleske. U početku se radilo o tepisima jednostavnog dizajna, koji su vrlo brzo stekli popularnost.

Francuska

Proizvodnja tepiha u Francuskoj počela je 1608.god, na osnovu inicijative koju je pokrenuo kralj Henri VI. Najpoznatiji primerci iz prve Francuske fabrike tepiha Savoneli u zapadnom Parizu, nalaze se u palati Versaj. Od 1743.god. sa radom počinje fabrika u mestu Obuson, čiji su proizvodi vrlo brzo osvojili Francusku, a nakon toga I svet.

Velika Britanija

Početak proizvodnje tepiha u Velikoj Britaniji vezuje se za XVI vek, a najpoznatiji tepisi tog vremena su proizvedeni u Norviču. Pravljeni su po uzoru na persijske I turske tepihe, da bi vrlo brzo proizvodnja tepiha postala lokalna tradicija, a tepisi vrlo važan izvozni proizvod. Centar industrijske proizvodnje tepiha u Velikoj Britaniji je u gradiću Kiderministeru, gde I danas većina stanovnika radi u industriji tepiha.